Jacob Högfeldt sparkar kommundirektören i Strängnäs

2:29 min

Kommundirektören i Strängnäs, Cecilia Vikström, får sparken.

Beslutet ska formellt fattas på onsdagens möte i kommunstyrelsen, men gäller med omedelbar verkan från och med tisdagen.

– Vi har efter mycket noga övervägande valt att avsluta Cecilias anställning. Vi har ett stort pussel framför oss i form av långsiktig ekonomisk plan, gigantiska investeringar, bolagsstrukturfrågor och kompetensförsörjningsproblematik och när vi lägger pusslet så känner vi att vi behöver en ny kommundirektör som kan leda Strängnäs kommun mot de högt ställda mål som vi i majoriteten har haft och har framåt, säger Jacob Högfeldt (M) kommunstyrelsens ordförande.

Uppsägningen av Vikström har ingenting med omorganisationen av skolan med flera nedläggningar av landsbygdsskolor att göra.

– Det har ingenting med saken att göra, säger Högfeldt.

Vikström får ett avgångsvederlag som motsvarar 18 månadslöner - totalt handlar det om ett belopp på 1,8 miljoner kronor, skriver Strengnäs tidning

Kommunstyrelsen i Strängnäs fattade i april förra året beslut att anställa Vikström som kommundirektör i Strängnäs. Hon tillträdde sin tjänst under sommaren efter fyra år som kommunchef i Flen. 

Hon har tidigare haft olika chefsuppdrag i Österåkers kommun och Lidingö stad, och har också haft en rad olika befattningar inom Vittra Utbildning AB.

Från och med onsdagen kommer Mattias Johansson vara t.f kommundirektör tills en ny har rekryterats. Han är kommunikations- och IT-chef i Strängnäs kommun.

P4 Sörmland har sökt Cecilia Vikström, men inte lyckats nå henne. Så här skriver hon på kommunens intranät: 

– Det blev förstås en kortare tid här i Strängnäs än jag tänkt mig. Men jag har ändå hunnit med mycket under mitt dryga år i kommunen. Jag vill lyfta fram att vi under min ledning har tagit fram en ny styrmodell, tagit ett hårdare grepp om ekonomistyrningen och tagit oss an näringslivsfrågorna på ett nytt sätt. Jag är glad över att ha rekryterat flera mycket kompetenta nyckelpersoner till förvaltningen. Jag lämnar nu Strängnäs kommun och kommer inte att kommentera det här närmare än så, säger Cecilia Vikström.