Mays brexitplan kritiseras: "Är odemokratisk"

1:58 min

I Storbritannien får premiärminister Theresa May hård kritik för sin plan när det gäller brexitförhandlingarna.

Den är odemokratisk, sade förre utrikesministern Boris Johnson i ett inofficiellt tal på det styrande partiet Tories konferens och gick hårt åt sina tidigare kollegor i regeringen.

– Tro inte att vi kan göra fel nu och sedan fixa till det i efterhand, säger Boris Johnson till publikens jubel. Många har köat i timmar för att lyssna på honom här på konferensen i Birmingham.

En del av åskådarna bär märken som det står Chuck Chequers på, alltså skrota Chequers som regeringens plan i brexit-förhandlingarna kallas.

Boris Johnson tycker att regeringen går emot resultatet i folkomröstningen när den föreslår att Storbritannien ska fortsätta att följa många EU-lagar även efter brexit.

Han tycker att regeringen är feg som inte vågar ta tillbaks kontrollen från EU trots Storbritanniens storlek. Då kan Bryssel använda detta som ett varnande exempel för andra länder som vill lämna, anser Johnson.

Att en Torypolitiker utanför regeringen håller ett tal av det här slaget på en stor scen på den årliga partikonferensen är någonting unikt. De flesta tolkar det som att Boris Johnson är ute efter att bli partiets nästa ledare.