Valet 2018

Rykte: Moderaterna får ordförandeklubban i fullmäktige

1:31 min

Enligt obekräftade, men initierade, rykten ser Inger Harlevi (M) ut att bli ny ordförande i Regionfullmäktige. Förutsatt att alliansen bildar nytt styre.

P4 Gotland erfar att posten som regionfullmäktiges ordförande går till Moderaterna - och att den stolen är vikt för Inger Harlevi, som svingat klubban i regionfullmäktige förut.
Inger Harlevi själv bekräftar inte det.

Enligt uppgift till P4 Gotland kommer Centern att få bäst utdelning av ordförandeposter i tunga nämnder och styrelser. Detta förutsatt att det blir alliansen som bildar nytt styre på Gotland. Men ett namn det talas om för ett tungt uppdrag är Liberalernas Mats-Ola Rödén som verkar påtänkt som ny ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Han vill inte heller bekräfta de uppgifter P4 Gotland snubblat över, men nära på; i det att han säger att det ju suttit valaffischer, föreställande honom med slagorden: "Sjukvården behöver en ny ledning, kryssa Mats-Ola Rödén".

Att moderaterna får en regionrådspost är klart. Det talas om Andreas Unger, 42-årig tidigare ordförande i Företagarna Gotland, som i så fall skulle dela en regionrådsstol med tidigare riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson. Andreas Unger är inte en av de 11 moderater som kom in i fullmäktige, han har heller inte erövrat någon ersättarstol, från den 19:e plats han hade på valsedeln. Men Moderaterna ser nomineringen av duon Skalberg Karlsson och Unger som en satsning på att driva företagarfrågor.