Åkesson: "Förväntar mig att få prata med Kristersson"

1:06 min

Moderatledaren Ulf Kristersson kommer försöka bilda en Alliansregering med stöd av Socialdemokraterna. Det meddelade han efter att han fått i uppdrag av talmannen att sondera möjligheten att bilda en regering. Men Stefan Löfven står fast vid sitt tidigare besked.

Statsminister Stefan Löfven säger i en skriftlig kommentar att
"de borgerliga partierna valde att avsätta regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna. Det finns då en logik i att Kristersson får i uppdrag att klargöra hur hans regeringsalternativ ser ut."

Stefan Löfven upprepar också sitt tidigare besked att socialdemokraterna inte kommer att bli ett stödparti till en borgerlig fyrpartiregering. Han skriver att det nu är upp till Moderatledaren att "redovisa om han har en framkomlig väg för att bilda regering."

"Om så inte är fallet kan förhoppningsvis blocköverskridande lösningar diskuteras. Då står jag fortsatt till talmannens förfogande."

Även Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman tror att det blir svårt för Kristersson att lyckas.

– Givet att SD står fast vid sitt ord och att C och L håller fast vid sitt ord, så ser det ganska mörkt ut, men nu ska vi väl ge honom den tiden han fått av talmannen att köra sina alternativ in i kaklet, för att citera honom själv, säger Ygeman.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson förväntar sig att Ulf Kristersson kontaktar honom.

– Jag förväntar mig att få möjlighet att prata med Ulf Kristersson om det nu är så att han ska köra det här hela vägen in i kaklet, som han uttrycker det. Då är det inte alls orimligt att det parti som ska släppa fram en Ulf Kristersson-ledd regering också får möjlighet att prata med honom, säger Jimmie Åkesson (SD).

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin ser det som en omöjlig uppgift för Kristersson att bilda en alliansregering. 

– Det var väl väntat, men samtidigt är det ju en omöjlig uppgift att bilda en Alliansregering utifrån de besked som har getts och att Alliansen är mindre än de rödgröna, säger Isabella Lövin.