Fortsatt häktning för misstänka i finsk jätterazzia

1:02 min

De personer som häktades i en jätterazzia i Åbotrakten i Finland förra veckan, ska fortsättningsvis vara häktade.

Enligt medieuppgifter ska företaget som razzian riktades mot ha kopplingar till Ryssland.

De båda männen som utreds misstänks för skattebedrägeri. 

Enligt tingsrätten finns det sannolika skäl att misstänka den ena av de två personerna för grovt skattebedrägeri, den andra för medhjälp till grovt skattebedrägeri.

Beslutet kommer då debatten och medieuppbådet fortsättningsvis är enormt i Finland – frågetecknen och spekulationerna är betydligt fler än de knappa svar som polisen har kommit med hittills.

För en dryg vecka sedan deltog hundratals personer från olika myndigheter – bland dem 100 poliser - i en jätteräd av ett företags fastigheter på fastlandet och i skärgården i Åbotrakten. Polisen har inte bekräftat namnet på företaget men enligt Yle har företaget kopplingar till Ryssland samt skatteparadis.

I Finland handlar diskussionen om att företaget äger områden som kan anses ligga på strategiskt viktiga platser. Det har gett upphov till en livlig debatt om eventuella säkerhetsrisker med markaffärer som har internationella kopplingar.

Polisen har beslagtagit bland annat stora mängder kontanter samt ett massivt datatekniskt material som skyddspolisen – som motsvarar säkerhetspolisen i Sverige – hjälper till med att gå igenom.