Allmänheten hjälpte till att gripa tjuvar på två håll i Uppsala

1:00 min

De misstänkta gärningspersonerna vid två olika stölder i Uppsala kunde i eftermiddags (tisdag) direkt gripas av polis tack vare hjälp från privatpersoner.

Dels var det en bilägare, som höll på att pumpa däcken på en bensinstation, när två personer hoppade in i bilen och körde iväg. Bilägaren fick skjuts av en annan person och följde efter bilen, och ringde samtidigt polisen, som senare grep en kvinna och en man misstänkta för stölden och en del andra brott. Dessutom höll två personer på Djäknegatan fast en person som höll på att stjäla en cykelkärra tills polisen kom till platsen och grep den misstänkta tjuven.
Daniel Wikdahl på Uppsalapolisens ledningscentral vill inte ge någon generell uppmaning till allmänheten att gripa någon när brott begås. Men om man själv ser brottet, så kan det vara tillåtet, säger han, men man bör vara försiktig. Att följa efter den misstänkta gärningspersonen, och att memorera signalement kan också vara till stor hjälp för polisen, säger han, liksom att snabbt ringa 112.