Kränkningar och mobbing – då är gränsen nådd

0:47 min

Johan Hemlin, sportchef för SHL, tycker det är svårt att dra gränsen för spelarnas och ledarnas språkbruk, men det finns exempel när det går för långt.

Efter att Malmös Marcus Sylvegård matchstraff mot Djurgården har meningarna gått isär om vad spelare och ledare får säga på och vid rinken under en match.

Radiosporten träffade SHL:s sportchef Johan Hemlin som berättar hur organisationen ser på det inträffade.

– Dels är det en utbildningsfråga och medvetandegöra hur vi ser det, hur vi ska uppfattas och hur vi ska bemöta varandra inom SHL. Här måste man jobba på olika plan. Det handlar både om ledarsamtal, det handlar om att utbilda unga spelare, det handlar om att stå i omklädningsrummen och verkligen få hantera de här frågorna med spelare, ledare, domare.

Just agera mot den här typen av språkbruk, gäller det bara det även det som sägs i båset eller bara det som sker på isen?

– Regeln sträcker sig både på spelare och ledare. Sen kan det vara svårt att veta vart man ska dra gränsen. I de här väldigt tydliga fallen, då är ju gränsen passerad med råge. Men det finns ju ingen ordbok över vad som är okej eller inte okej. Utan det är domarnas omdöme i situationen som avgör hur vida man ska dra det till en anmälan eller till en tillrättavisning.

Vart går gränsen? Vad är okej och vad är inte okej.

– Jag tycker om man tittar lite grann på reglerna att när vi kommer till sånt som har med rasism, sexism och från annan etnisk bakgrund, när det rör sig om kränkningar och mobbing då är gränsen passerad.