Ökade spänningar i Kamerun inför valet

2:00 min

I Kamerun växer spänningarna inför valet på söndag. Separatister i landets västra delar har lovat att stoppa valet, och nu väntar en kraftmätning mellan regeringens säkerhetsstyrkor och separatister.

En grupp bussresenärer i Kameruns engelskspråkiga del står uppradade på en landsväg och sjunger nationalsången.

Filmen, som nu sprids på sociala medier, sägs komma från den franskspråkiga regeringsarmén och påstås visa en spontan patriotisk manifestation bland engelsktalande för att trotsa de separatister som kämpar för självständighet i den här delen av landet.

Problemet, påpekar andra, är att inte någon på filmen ser särskilt glad eller frivillig ut - och menar att det handlar om ännu ett av arméns förnedrande tilltag mot landets engelskspråkiga befolkning.

Informationskriget rasar alltså vidare i Kamerun, där säkerhetsstyrkor från den franskspråkiga majoriteten och engelsktalande separatister anklagar varandra för övergrepp i det lågintensivt krig dödat hundratals och tvingat över hundra tusen människor på flykt det senaste ett och ett halvt åren.

På söndag går dessutom Kamerun till val - där Afrikas näst längst sittande ledare, den 85-årige presidenten Paul Biya, som styrt landet sedan 1982, ställer upp för ännu en mandatperiod.

Men separatisterna har lovat att inget val ska hållas i den självutnämnde engelsktalande utbrytarstaten Ambazonien i väster. Ett motstånd som fått säkerhetsstyrkorna att skala upp sin närvaro och införa utegångsförbud och mötesförbud.

Nu rapporteras dagligen om sammandrabbningar och det är oklart vem som egentligen har kontrollen i området. Paul Biya har lovat att hantera upproret med fast hand om han vinner, en strategi som ännu så länge bara eskalerat konflikten.