Human Rights Watch: Funktionshindrade kedjas fast

2:03 min

Över hela världen riskerar funktionshindrade att spärras in eller kedjas fast av sina egna familjer eller på institutioner. Human Rights Watch visar i en ny rapport att det är möjligt att förändra negativa attityder så att färre hålls fastlåsta.

– Folk tror du är besatt av djävulen eller är fördömd när du har funktionshinder, särskilt om du har en psykisk funktionsnedsättning, som schizofreni eller bipolär, säger Shantha Rau Barriga som leder Human Rights Watch avdelning för funktionshindrades rättigheter.

– Eller så finns det inget socialt skyddsnät och därför spärras människor in eller kedjas, förklarar Shantha Rau Barriga, varför fortfarande så många funktionshindrade hålls fängslade av sina familjer eller på institutioner världen över.

Att människor kedjas både i hemmen och på institutioner finns det många vittnesmål om, men det saknas siffror över hur många, det handlar om i världen.

– Det saknas siffror över hur många, som kedjas. Men vi ser det i dussintals länder fortfarande i världen. Ett land där det finns statistik och där det blivit något bättre är Indonesien.

Där finns både lagstiftning sedan länge och en vilja från myndigheterna att förändra situationen för funktionshindrade, med utbildning och stödprogram.

Det har minskat antalet drabbade med några tusen, men fortfarande beräknas nära 13 000 sitta inlåsta eller kedjade i Indonesien.

Tsunamikatastrofen i landet är ett extra hot säger Shanta Rau Barriga.

– Funktionshindrade lämnas ofta kvar vid naturkatastrofer eller krig runt om i världen, de svagaste drabbas dubbelt. I Indonesien har vi ännu inte lyckats få kontakt med de drabbade, så vi vet inte hur det är just nu, säger Rau Barriga.

Hon konstaterar samtidigt att det faktiskt inte bara är i asiatiska och afrikanska länder funktionshindrade blir fastlåsta.

 – Övergreppen på funktionshindrade sker inte bara i Asien och Afrika utan här i Europa också. Vi har dokumenterat fall på ryska barnhem, där funktionshindrade barn hålls sängliggande. På en institution såg vi en naken pojke med blöja ligga i en säng. Han som såg ut att vara två, tre år, men var i själva verket 18 år gammal.