
EU vänder blicken mot demokratin i Rumänien
Efter Polen och Ungern börjar nu EU:s blickar vändas mot Rumänien och det demokratiska läget i landet. I dag debatterar EU-parlamentet den rumänska rättsstaten. I fokus finns lagstiftning som kritiker menar försvagar korruptionsbekämpningen i landet.
– Om jag har känslan av att allt är som det ska i Rumänien? Nej, det har jag inte, sa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i rumänsk tv under ett besök i landet för några veckor sedan.
Och det har heller inte EU-parlamentet som i dag har "rättstatsläget i Rumänien" på dagordningen. På plats i Strasbourg för att svara på kritiken finns Rumäniens premiärminister Viorica Dancila.
Den utbredda korruptionen har varit det stora politiska ämnet i landet sedan en katastrofal nattklubbsbrand hösten för tre år sedan kostade 64 människor livet.
Det bristande brandskyddet skyldes på korruption, den socialdemokratiska regeringen fick avgå men är nu tillbaka vid makten och har, menar kritiker, ägnat det mesta av sin tid åt att ändra på lagar så att det tvärtom ska bli svårare att sätta dit höga politiker och tjänstemän för korruption.
Bland annat genom att skaffa sig större politisk kontroll över vilka som utses till åklagare.
I somras sparkades chefsåklagaren för den antikorruptionsbyrå som de senaste åren fått 100-tals politiker och höga tjänstemän fällda för olika typer av korruptionsbrott.
– Vad politikerna försöker göra är att skaffa sig själva straffrihet, säger Cristian Pirvulescu, statsvetare vid ett universitet i Bukarest.
Rumänien, säger han, är på god väg att gå i Ungerns och Polens fotspår och bli en illiberal stat.
Men Oana Florea, parlamentsledamot för det styrande socialdemokratiska partiet tycker att kritiken mot Rumänien är svepande och dåligt underbyggd.
– Vi vill inte ha korruption i vårt land, ingen vill det. Och är de lite mer specifika i sin kritik kanske vi kan hjälpas åt och komma tillrätta med de problem som finns, säger hon.