Ny Polanskifilm upprör i Frankrike

I Frankrike har beskedet om inspelningsstart för regissören Roman Polanskis nya film, med titeln "Jag anklagar", väckt intresse och ilska.

I en tidigare version av artikeln var det en felaktig uppgift som har korrigerats.

Filmmanuset bygger på en av de mest omtalade händelserna i den franska historien, Dreyfusaffären. Att Polanski väljer detta tema för sin film har väckt stort intresse och viss ilska. Många väntar sig att han ska ge svar på de anklagelser om sexuella övergrepp som riktats mot honom själv.

1894 blev den franskjudiske officeren Alfred Dreyfus oskyldigt dömd för att vara spion. Till hans försvar skrev författaren Émile Zola ett öppet brev i en tidning med rubriken "J'accuse" – "Jag anklagar", "Dreyfusaffären" blottlade tidens antisemitism.

Regissören Roman Polanski är av judisk börd och lever i Frankrike, sen han 1977 anklagats för att ha drogat och våldtagit en 13-årig flicka i USA. Efter en tid i häkte lämnade han landet när han förstod att han riskerade ett fängelsestraff. Han har anklagat domarna för att vara korrupta.

Under förra årets #Metoouppror inom filmbranschen, uteslöts Polanski ur den amerikanska Oscarsakademin och han tvingades avsäga sig uppdraget som juryordförande för det franska filmpriset César.

Sen dess har Polanski i en intervju i polska Newsweek kallat #Metoorörelsen för "ett hysteriskt kollektiv" och ett "hyckleri".

Så när den amerikanska tidskriften Vanity Fair i en rubrik skrev att " 'Jag anklagar' blir Roman Polanskis första film i #Metoo-eran" så var det en del av Twitter som rasade.

Frågan är om och i vilken grad hans nya film blir en kommentar till de anklagelser som riktats mot honom själv.

Redan 2012 berättade han för tidningen Le Figaro om filmen som en riktig spionfilm. Han hänvisade till relevansen i samtiden med exempel som "häxjakt på minoriteter, säkerhetsparanoia, hemliga militärdomstolar, regeringar som tystas, en okontrollerad underrättelsetjänst, för att inte tala om en rabiat mediekår", sa Roman Polanski då.