Dödssiffran befaras stiga i Sulawesi

1:15 min

Tiden börjar nu löpa ut för dem människor som är fångade i ruinerna efter den förödande jordbävningen och tsunamin på ön Sulawesi i Indonesien. Den officiella dödssiffran har nu passerat 1400 personer. Men myndigheterna räknar med att siffran kommer att stiga ännu mer.

Det har gått fem dagar sedan katastrofen slog till. De överlevande blir allt argare över att hjälpen dröjer. Nu säger de Indonesiska myndigheterna att man nu har lagt i en högre växel för att så snabbt som möjligt nå fram till de drabbade.

Indonesiens President Joko Widodo kallade i går kväll in ännu mer förstärkningar i sökandet efter överlevande, Han säger att alla måste hittas.
Det ligger fortfarande kroppar under rasmassorna som nu börjar ruttna i den över 30 gradiga värmen.

Kropparna måste tas omhand och begravas snabbt som möjligt så att inte sjukdomar ska börja spridas i området.
Poliskommendör Rudy S säger att man är uppmärksam så att det inte ska starta någon epidemi.

– Om upprensningen inte görs nu skulle epidemier förekomma. Så vi måste rensa rasmassorna så fort som möjligt säger poliskommendören till Reuters.

Sedan jordskalven och tsunamin i fredags har det också varit oklar vad som hänt över 1200 interner på sammanlagt tre fängelser i närheten av Palu. Nu har det visat sig att i stort sett alla fångarna har rymt efter att murarna rasade i samband med skalven.

Många av internerna anses av myndigheterna vara väldigt farliga vilket gör att man mitt i räddningsarbetet efter katastrofen nu också genomför ett stort sökpådrag efter fångarna på rymmen.