Kinas okända läger

Hel region i Kina skärs av när fångläger töms

1:55 min

I Kina stängs järnvägen för vanlig passagerartrafik till och från regionen Xinjiang. Samtidigt kommer rapporter om att stora läger med fångar från det turkisktalande muslimska minoritetsfolket uigurer där håller på att tömmas.

Anhöriga till personer som hålls i omskolningsläger i den kinesiska Xinjiangregionen befarar nu att omfattande stopp i den lokala tågtrafiken har samband med fångtransporter.

Från och med den 22 oktober säljs inga tågbiljetter till eller från den vidsträckta Xinjiangregionen som upptar ungefär en sjättedel av Kinas yta.

Kinesiska myndigheter säger sig bekämpa terrorism i området och vägkorsningar och viktiga samlingspunkter bevakas av tungt utrustad polis och militär. Sedan förra året har främst turkisktalande muslimska uigurer vittnat om en omfattande kampanj för att gripa personer som anses alltför religiösa.

De gripna har samlats upp i vad som allmänt kallas omskolningsläger. Kinesiska representanter kallar dem i stället arbetsträningscenter.
Lägren rapporteras nu vara överfulla och innehålla upp till över en miljon människor.

Vittnesmålen bedöms som trovärdiga av FN, som nyligen uppmanade Kinas regering att släppa fångarna.
 
I stället kommer flera vittnesmål om en detaljerad plan för att skicka bort fångar från lokala omskolningsläger till fängelser i andra delar av Kina eller till andra delar av Xinjiang, enligt rapporter från Radio Free Asia som bekostas med medel från USA och har en kontinuerlig bevakning av Xinjiang.

Fångtransporterna med tåg till andra delar av Kina ska ha börjat redan tidigare i år. De väntas nu bli så omfattande att de sätts i samband med den kinesiska järnvägsmyndighetens ovanliga åtgärd att skära av de reguljära förbindelserna med Xinjiang tills vidare.