Mobbade barn sattes i särskola hävdar pensionerad Kramforslärare

2:56 min

Pensionerade läraren Olle Andersson kräver upprättelse för elever som skrevs in i särskolan fast de inte hade någon utvecklingsstörning. 

Vet du nåt om det här? Gå in på vår facebooksida och kommentera! Du kan även mejla vår reporter ulla.ohman@sverigesradio.se.

Det har gått några år sedan läraren Olle Andersson gick i pension, men nu öppnar han munnen offentligt och berättar hur elever från skolor i Kramfors kommun skrevs in i särskolan av helt felaktiga skäl. 

Det var barn som var mobbade och hade problem som skolan inte kunde lösa. Det var skoltrötta barn och barn som kom från trassliga hem.

Enligt skollagen är det bara barn som inte bedöms kunna uppnå grundskolans kunskapsmål för att de har en utvecklingsstörning som ska ha rätt till en plats i särskolan, men enligt Olle Andersson placerades barn där av helt andra skäl.

– Det var barn som var mobbade och hade problem som skolan inte kunde lösa. Det var skoltrötta barn och barn som kom från trassliga hem där mamma och pappa söp, berättar Olle Andersson.

En elev som han själv hade i sin klass 2002 flyttades över permanent till särskolan fast Olle som var hans lärare tyckte att han gjorde stora framsteg och klarade sig bra i den vanliga grundskolan. Men ingen frågade honom trots att han var barnets lärare och ingen rektor besökte klassrummet utan Olle blev tillsagd att medverka till en smidig övergång för eleven.

Är det någon som har kollat hur det har gått för dem? De har haft svårt att få jobb. De har brottats med självkänslan.

Olle Andersson gick i pension 2008 och bara några år senare förstod han att han hade varit rätt ute i sin kritik.

2010 gjorde Skolinspektionen en granskning i trettio slumpvis utvalda kommuner och Kramfors var en av dem.  Resultatet av den granskningen var att samtliga utredningar i Kramfors var bristfälliga och måste göras om.

Olle Andersson tror att utredningarna numera är bättre och säkrare, men han anser att de som drabbats behöver en ursäkt och få upprättelse. 

– Gå 10-20 år bakåt i tiden. De som nu är mellan 20 och 35 år och gick i särskolan fast de inte borde ha gjort det... Är det någon som har kollat hur det har gått för dem? De har haft svårt att få jobb. En del har hamnat i fängelse. De har brottats med självkänslan och även om det skulle vara för sent att göra någonting för dem nu, så vill jag att de ska veta att det har gjorts fel.

Någon måste ta ansvar för vad som hände de här barnen. Jag kan inte vara tyst längre.

Olle tror inte att detta bara hände i Kramfors kommun. 

– Fråga dem som har varit lärare länge i vilken kommun som helst och många har sett barn som sattes i särskola av alla möjliga skäl. Nu skäms man för det här och nu kanske det har gått för långt åt andra hållet så barn som skulle behöva gå i särskola inte alltid får det, men de här barnen som jag pratar om, dem är det tyst om. Jag vill åtminstone att de ska veta att jag tycker det var fel det som gjordes mot dem.

– Jag jämför det med de som tvångssteriliserades på 30-talet, men de fick i alla fall en ursäkt.

Jag jämför det med de som tvångssteriliserades på 30-talet men de fick i alla fall en ursäkt.

Nu har Olle Andersson anmält flera fall till Kramfors kommun. Både barn som placerades i särskola och andra placeringar som han också anser var felaktiga. Han pekar ut skolledare som bär skuld och han hänvisar till anmälningsplikten inom skolan.

– Jag kräver inte att någon ska få sparken, men någon måste ta ansvar för vad som hände de här barnen. Jag kan inte vara tyst längre, säger Olle Andersson.

Kramfors kommun har just blivit färdig med sin utredning med anledning av anmälan och slutsatsen är att man inte tänker vidta några åtgärder. Skolchefen förklarar varför i P4 15.40 idag.