MP: Samarbete med M inte aktuellt

2:17 min

Gustav Fridolin, språkrör (MP), berättade i P1-morgon att Miljöpartiet har haft kontakt med Moderaterna.

– Men vi har varit tydliga med att vi kommer inte kunna stödja Ulf Kristersson som statsminister eftersom Moderaterna har rört sig så långt bort från Miljöpartiet, både från miljöpolitiken och i frågan om medmänsklighet.

Så det är ett blankt nej?

– Ja, det är det.

Gustav Fridolin lyfter fram att det också finns matematiska skäl till varför Miljöpartiet inte kan stödja en Allians-regering. Miljöpartiets stöd skulle inte räcka.

– Tar man ett steg tillbaka och tittar så finns bara ett alternativ som är helt tryggt, där man vet att man kan få genom sin budget och som vilar tryggt i sina värderingar. Det är någon slags mittenregering, med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

Kan ni stödja en mittenregering utan att få ministerposter?

– Nej, vår grundinställning är att vi röstar nej till varje regering vi själva inte sitter i. Det grundas på erfarenhet som Miljöpartiet haft av den typen av samarbete.

Gustav Fridolin menar att det finns två skäl till att Miljöpartiet borde ingå i en mittenregering.

– Det ena är att vi fungerar ofta som brobryggare, mellan Socialdemokraterna och Allianspartierna. Det andra är att om vi är med så är vi större än ett konservativt högerblock.