Uppdrag granskning

Samebyar drabbas hårt när rovdjur tar renar

Rovdjur får inte ta mer än tio procent av en samebys renar. Det har riksdagen slagit fast. Men enligt rennäringen och den forskning som finns pekar mycket på att samebyarna förlorar det dubbla – motsvarande närmare 100 miljoner kronor om året i förlorade slaktintäkter.

Se Uppdrag gransknings reportage Rovdjuren och rendöden på SVT Play.

Sverige ska, enligt lag, ha livskraftiga rovdjursstammar. Men det faktum att rovdjur dödar renar gjorde att riksdagen i december 2013 godkände en så kallad toleransnivå. Den säger att en sameby inte ska behöva förlora mer än tio procent av sina renar till rovdjuren.  

Men toleransnivån fördes inte in i lagstiftningen, utan blev en målsättning. Det innebär att rovdjuren har lagen på sin sida, rennäringen har det inte. 

Nu vittnar samebyar om att rovdjuren tar betydligt mer än tio procent.  

– Vår sameby förlorar säkert 30-40 procent av våra renar till rovdjuren, säger Pär Mikael Åhrén, ordföranden för Ohredahke sameby i Jämtland. 

Läs mer hos SVT Nyheter UG.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio