
"Många svenskar är i digitalt utanförskap"
I dag släpper Internetstiftelsen i Sverige den årliga rapporten "Svenskarna och Internet". Årets rapport fokuserar bland annat på digitalt utanförskap.
Den oberoende organisationen Internetstiftelsen i Sverige genomför undersökningen årligen och i årets studie deltog omkring 2 500 vuxna och 250 ungdomar med sina föräldrar.
Årets rapport riktar extra fokus på digitalt utanförskap - de 1,1 miljoner svenskar som bara använder internet någon gång i veckan, mer sällan än så eller inte alls.
– Allt fler tjänster blir 100 procent digitala och då riskerar man att missa de här 1,1 miljonerna människor, säger Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen.
Nytt för i år är att man undersökt sällananvändarna, de som använder Internet mer sällan än varje dag, och hur inkluderade de känner sig i det digitala samhället.
– De som använder internet mindre än dagligen eller mera sällan än varje dag, de känner sig också i mindre utsträckning delaktiga i det digitala informationssamhället, säger Måns Jonasson.
– Vi tror att det finns en risk att man glömmer bort att det finns 1,1 miljoner svenskar som inte är dagliga användare av internet och det finns en risk att resten av samhället rusar vidare, säger Måns Jonasson.
Bland de som använder internet sällan är de flesta äldre. Ola Nilsson, sakkunnig på Pensionärernas riksorganisation, PRO, delar bilden av att många äldre upplever ett digitalt utanförskap, han säger att det kan handla om att fysiska parkerings-automater och kontanthantering försvinner och att Bank-ID och Swish tar över allt mer.
Han menar att även en del av dem som har möjlighet att koppla upp sig känner sig utanför och inte hänger med.
- Många av våra medlemmar har ju faktiskt en dator eller kanske en smart mobil men använder det väldigt sällan, lär man sig något nytt behöver man öva på det annars glömmer man bort och tillslut har man bara datorn utan att använda den, säger han.
Enligt studien är det dock allt fler som går online, och även användandet av sociala medier ökar bland de som deltagit i studien.
Nytt för i år är också att man frågat småbarnsföräldrarna om hur de allra yngsta använder internet. Resultatet visar att var fjärde barn under ett år är online. För de yngsta är spel, video och ljud i fokus.
– Jag tror att det finns ett generationsskifte här att yngre föräldrar har själva växt upp med nätet och tycker inte att det är ett problem att deras barn använder nätet i samma utsträckning som dem gör, säger Måns Jonasson.