Målsnöret: Parkour – en individsport med gemenskap

9:36 min

Vid dagens parkourpass i Vilstahallen har tränaren William Stålner samlat träningsgruppen för att tala om en svår period i livet när han mådde mycket dåligt.

Idrottsklubben Eskilstunagymnasternas parkoursektion har träning i Vilstahallen i Eskilstuna. William Stålnert leder fyra grupper i föreningen. Parkour eller freerunning som det också kallas, handlar om att förflytta sig från punkt a till b på ett snabbt, effektivt och kontrollerat sätt. Under senare år har sporten utvecklats till att utövas mera kreativt. 

Vid dagens pass har William samlat träningsgruppen för att tala om en svår period i livet när han mådde mycket dåligt.

– Jag har mått så dåligt att jag försökt ta mitt liv.

Att ha träningsfokus är lika viktigt som att känna trygghet i gruppen. På underarmarna har han flera ärr som han tillfogade sig själv under en period när livet kändes tungt.

– Jag tror inte jag kommit tillbaka om jag inte haft killarna och parkouren, säger han och förklarar att den här träningsformen ger andra friheter än vanlig gymnastik. Här får man träna precis som man vill. 

Melvin Brotö har utövat parkour i fem år. Han tycker att det är viktigt att tränarna är öppna och att man kan berätta vad som helst för dom.