Trollhättan ska spara – drar ned på förskolan

2:00 min

Färre timvikarier i förskolan och färre nyanställningar ser ut att bli verklighet i Trollhättan när kommunen tvingas spara miljoner.

Under onsdagen ska kommunstyrelsen presentera ett omfattande sparpaket.

Kommunens tre stora nämnder – arbetsmarknads- och socialnämnden, omsorgsnämnden, och utbildningsnämnden – dras med ett underskott på 80 miljoner kronor.

Trollhättan stad har ett negativt ekonomiskt resultat på 41 miljoner kronor. Och man hoppas att komma i ekonomisk balans till årsskiftet genom bland annat besparingar.

Inom förskolan har man ett underskott på 21 miljoner kronor, och tvingas nu till att spara pengar.

– Tyvärr kommer vi bli mer restriktiva när det gäller vikarier. Om en förskolelärare är borta så ska man kolla om det går att använda personal i huset, säger Fehimeh Nordborg (V), kommunalråd i Trollhättan, och fortsätter:

– Vi kommer också att avveckla små förskolor för de kostar, och istället satsa på stora förskolor där det finns samlad kompetens.

Mikaela Sarge är förskolelärare på förskolan Storken i Trollhättan, men också arbetsplatsombud för lärarförbundet. Hon är orolig för nedskärningarna:

– Det blir en väldig stress av att veta vad man vill göra, och vad barnen behöver, men att samtidigt bli begränsad av förutsättningarna, säger hon, och fortsätter:

– Jag är rädd att besparingarna påverkar kvalitén inom förskolan.