Kalmar

Hon är länets enda kvinnliga sotare

På höga tak bland sot och skorstenar jobbar Lena Miekley som är Kalmar läns enda kvinnliga sotare. En bild som hon nu vill ändra på.

Sotaryrket har genom alla år varit förknippat med svarta och sotiga män som fejat och sotat våra skorstenar och pannor.

Lena Miekley jobbar i Kalmar som sotare och älskar det hon gör. Även om hon också trivs med sina manliga arbetskollegor så kan hon sakna en kvinna att skratta och prata med.

– Vi hade en tjej som jobbade här. Men hon jobbar i Värnamo nu. Så för tillfället så är jag ensam tjej, berättar Lena.

Även om det inte finns något givet svar på varför så få kvinnor lockas till sotaryrket så har ändå Lena sina tankar om det.

– Jag tror inte att alla tänker på att man kan jobba som sotare. Sedan är det lite skitigt och man får slita och släpa och det känns i kroppen. Så det kanske kan vara några anledningar till att många kvinnor väljer att ta ett annat yrke.

Samtidigt som hon svingar sig upp på stegen och vidare upp mot skorstenen som en vig katt på ett av husen i Dunö, söder om Kalmar, förklarar hon att det vore trevligt med en kvinnlig kollega.

– Killarna har sitt omklädningsrum där de pratar och skrattar. Då kan man känna sig lite ensam, säger hon och fortsätter att feja en av alla de skorstenar som ligger framför henne den här dagen.