Stor oro för särskolebarn i Karlskrona

5:21 min

"Jag dog i skolan mamma". Så sa Marina Kinds barnbarn en dag när han kom hem. Nu är hon och pojkens mamma mycket kritiska till miljön i grundsärskolan i Karlskrona.

För få pedagoger, stök i klassrummet och dålig kommunikation från ledningen är några av sakerna som oroar Marina Kind. Hon är mormor till en pojke som nyligen börjat i fyran i grundsärskolan på Lyckeby Kunskapscentrum. Och hon märker tydligt att något har försämrats under höstens terminsstart.

– Man märker att han är ledsen. En dag kom han hem och bara tittade rakt fram. "Jag dog i skolan mamma". 

Efter den händelsen beslutade sig Marinas Kinds dotter för att åka med sin son och vara med i klassrummet. Då var det utbildningsdag för de ordinarie lärarna och vikarien hade inte grepp om situationen. 

– Det var kaos, barnen sprang omkring, några slogs. Och det var såklart inte vikariens fel, men min dotter har varit med andra gånger också och upplever att det även då saknas vuxna, säger Marina Kind. 

Rektorn Jenny Althini Kullenberg bekräftar att det inte finns tillräckligt med personal i grundsärskolan på LKC och att de behöver bli bättre på att kommunicera. 

– Vi har en elevökning och behöver rekrytera personal. Vi behöver också bli bättre på kommunikation och jag vet att föräldrar missat information om till exempel scheman, säger hon. 

Så sent som i fredags var Marina Kind med om en händelse, som gjorde oron för eleverna ännu större. Då var hon för att prova skor i en affär på butikscentret nedanför LKC tillsammans med sin dotter.

– Det kom in en liten flicka från grundsärskolan helt själv. Vi fick ringa skolan och de kom och hämtade henne, berättar Marina Kind. 

Men rektor Jenny Althini tar helt avstånd ifrån att den här händelsen ska ha varit en konsekvens av att det är för få personal i särskolan. 

– Det var en helt unik situation som vi löste inom en kvart. Vi larmade snabbt och det är polisanmält. Det har inte alls med antalet vuxna i skolan att göra, säger hon.