Ekonomi

Östersundshem går mot förlust på 121 miljoner kronor

1:57 min

Kommunala bostadsbolaget Östersundshem räknar med en förlust på 121 miljoner kronor för år 2018.

Enligt det kommunala bostadsbolaget Östersundshems delårsbokslut ser bolaget ut att göra en förlust på 121 miljoner kronor i år.

Orsaken till förlusten är nedskrivningar på totalt 139 miljoner kronor i år, varav drygt 50 miljoner handlar om nedskrivningar på Attefallshus.

– Givetvis har det en väldigt stor negativ inverkan på vår soliditet. Det är framför allt från nyproduktionen, och de tillfälliga boende som de stora summorna kommer. Attefallshusen som en enskild punkt går över 50 miljoner kronor, det är väsentliga belopp, säger Johannes Merbom, VD för Östersundshem.

Att det blir nedskrivningar, påverkar soliditeten, alltså bolagets egna kapital.

När det gäller Fjällblicken, på stadsdel norr, blir det en förlust för bolaget med ett negativt resultat på 28 miljoner kronor.

– Däremot så hade vi förväntat oss ett positivt resultat, som vi nu inser att det får vi inte. Det är väldigt synd för bolaget givetvis, säger Johannes Merbom.  

Nedskrivningarna påverkar inte hyresgästerna, konstaterar VD Johannes Merbom. Rörelseresultatet, alltså resultatet som visar hur själva verksamheten går, är fortsatt positivt för Östersundshem. Det är också det som hyrorna är baserade på.