Viltkameror hjälper länsstyrelsen räkna lodjur

4:05 min

I dagarna så drar Länsstyrelsen igång årets inventering av lodjur. Då ska bland annat viltkameror sättas upp.

Idag börjar inventeringssäsongen för lodjur och varg. I väntan på snön så arbetar länsstyrelsen med att sätta upp viltkameror i första hand för att försöka få lodjursfamiljer på bild.

Lodjur använder gärna stigar, broar och spänger och gillar av någon anledning att markera revir mot till exempel ödehus, gamla jordkällare.

– Just här använder vi oss av en lastpall. Träet samlar upp och sparar på dofter från lodjururin. Sen riktar vi kameran mot pallen och förhoppningsvis får vi då bilder på det, säger vilthandläggare Fredrik Wilde.

Länsstyrelsen brukar placera kamerorna lågt, eller så att de inte övervakar ett större område än nödvändigt, och det sätts alltid upp skyltar vid kamerorna. Skulle människor ändå hamna på bild så raderas bilderna.

För tillfället har länsstyrelsen de flesta kamerorna i de västra och norra delarna av länet, eftersom dessa ingår i det svensk-norska forskningsprojektet Scandcam.

Numera är det även tillåtet för privatpersoner att sätta ut viltkameror,

– Det blev en ändring av lagstiftningen i maj. Det betyder att det är tillåtet att sätta upp viltkameror. Men det finns en del man måste tänka på och det kan man läsa mer om på datainspektionens hemsida, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.