Bilfritt när nya kvarter byggs i Guldheden

3:33 min

Kvarteret Viva som byggs i Guldheden har innovativa lösningar för social- och miljömässig hållbarhet. Det byggs 130 lägenheter och inflyttningen börjar redan i november.

P4 Göteborg har fått en rundvandring på bygget som börjar vid en träbro, där man cyklar in i ett av husen och ett stort cykelgarage - direkt från cykelbanan. I anslutning till det ligger tvättstugan.

– Tvättstugan blir lite av en samlingspunkt, en mötespunkt.  Vi har ett orangeri, ett livsrum, ett växthus, säger Martin Lundblad, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen i Göteborg.

Miljövänligare betong är ett av många innovativa inslag för ett bättre boende ur miljösynpunkt. Det finns solpaneler på taken och energin samlas i stora batterier som tidigare suttit i bussar i staden. Det finns inga parkeringsplatser för bilar, i stället finns en bilpool, med fyra bilar och elcyklar att låna.

– Vi testar idéer, stöter och blöter och de goda idéerna har vi applicerat här, säger Martin Lundblad.

De första flyttar in mot slutet av november. Allt ska vara helt klart nästa vår, då projektet ska utvärderas. 

Viva är ett pilotprojekt, som görs i samarbete med Göteborgs stad. Det bygger på gjord forskning, gjord i samarbete mellan bland andra Chalmers, Johanneberg Science park, Göteborgs energi och RISE, Sveriges tekniska forskningsinstitut.