
Hettan på bostadsmarknaden har svalnat i Östersund
Försäljningarna av bostäder tar längre tid, samtidigt som budgivningarna oftast landar långt under utgångsbuden.
Fjolåret beskrivs av flera mäklare P4 Jämtland talat med som hetsigt, och inte sällan utan eftertanke hos köparna som lättare kunde låna pengar.
Villapriserna är ned 5 procent, och bostadsrätterna ned drygt 2 procent jämfört med fjolåret samma tid i Östersund, visar siffror från mäklarna baserat på försäljningar.
Nina Lindgren är spekulant och på jakt efter en lägenhet i centrala Östersund.
– Det känns bra, köparna har nog rätt bra läge just nu att hitta något bra, säger hon.
Omsättningen på bostäder går nu långsammare, det tar mer tid att få något sålt, framförallt dyrare objekt, och köparna uppträder mer eftertänksamt. Dämpningseffekter som hårdare lånevillkor, slår igenom tror Veronica Forsén Alfredsson som är mäklare i Östersund.
– Absolut, dyrare villor och bostadsrätter och nyproduktion har ju känt av det, säger hon till P4 Jämtland.
Köparna får också oftare nej, eller inga lånelöften från bankerna, och att som tidigare kunna låna till i princip hela bostaden utan kontantinsats är inte längre möjligt.
Men det påverkar även rörligheten på bostadsmarknaden, säger Veronica Forsén Alfredsson.
– Bankernas hårdare lånekrav gör att vi får en stagnation. Bostäder finns det men bankernas villkor gör att man blir begränsad. Vi kommer alltid ha folk som behöver byta bostad, men gör man det för svårt blir det en låsningseffekt och folk stannar kvar i sina villor, och de som vill till villor blir kvar i sina bostadsrätter eller hyresrätter, säger hon.