Världens barn P4 Jönköping

"Kultur hjälper barn att ta sig ur det svåra"

3:39 min

Pengarna som samlas in till Världens barn går inte bara till sjukvård, hälsoinsatser, skola och utbildning. Kultur är också livsviktigt för barn!

Ett exempel på ett barnkultur som stöttas av Radiohjälpens Världens barn-insamling är organisationen Diakonia som driver ett projekt i Palestina där teater och litteratur ska stärka barns rättigheter.

Mia Ringblom Hjertner, konstnärlig chef på Unga Spira på Smålands musik och teater i Jönköping, menar att barnkultur är lika viktig i ett flyktingläger som i Jönköpings län - kanske ännu viktigare:

– I FN:s barnkonvention står det att barn ska ha tillgång till t ex böcker för att lära sig att läsa. Till att börja med måste man få mat och nånstans att sova. Men om barnen ska kunna ta sig ut ur det svåra så måste de få utbildning och vidga sina vyer. Då är konsten och kulturen det mest fantastiska sättet att uppnå det på.

Förutom Palestina pågår det kulturarbeten för barn som insamlingspengarna går till även i länder som Bangladesh, Burma och Rwanda där litteratur, cirkus, lek och teater ska stärka barnen. 

Vill du också bidra till insamlingen? Ring 099-520 20. Samtalet kostar 50 kr varav 46.50 går till Världens barn.