Zazzis mat

Hatt- och trattrisotto

6:55 min

Alexandra: Grundfilosofin för risotto är alltid den samma. En risotto måste vårdas, röras och byggas för att den skall bli riktigt bra och krämig.

 

Svamprisotto med panerade svampar

  • 4 stora portabello svamp hattar
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • Salt och peppar
  • 2 msk matolja och 2 msk smör till stekning

 

  • Risotto:
  • 0,5 dl torkade trattkantareller 
  • 2 msk olivolja
  • smör
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 chili frukt
  • 0,5 gul lök
  • 4 dl arborio ris (rundkornigt italienskt risottoris)
  • 6-8 dl grönsaksbuljong färdig
  • 2 msk grädde
  • 0,5 dl vitt, torrt vin
  • Finhackad persilja
  • 1 dl färskriven parmesan
  • Salt och peppar

     

Gör gärna så här:

 

Panerad svamphatt:

  1. Skär bort hela stammen på svampen och skölj försiktigt med vatten.
  2. Vispa upp äggen i en skål och blanda ströbrödet med ett par nypor salt och några drag med pepparkvarnen i nästa skål.
  3. Doppa först hela svampen i ägget och sedan i ströbrödet.
  4. Smält smör och olja tillsammans i en stekpanna och lägg i svampen när det slutat fräsa.
  5. Stek gyllene på båda sidor.
  6. Förvara dem gärna i ugnen på 100 grader för varmhållning om du inte har möjlighet att steka alla på en gång.

 

Risotto:

  1. Förbered svampen genom att blötlägga i vatten i minst 30 minuter, hacka den sedan i små bitar och stek med en klick smör och olivolja, en liten finhackad vitlöksklyfta, den gula löken lika fint hackad, chilipepparn (finhackad utan frön) och hackad persilja i en kastrull (gärna med rund botten, s.k. sauteuse).
  2. Häll i riset (ingen vätska ännu) rör om några minuter så riset blir glansigt.
  3. Häll i buljongen lite i taget och rör hela tiden. Smaka av efter 15-20 minuter med salt och peppar och smaka om riset är färdigt.
  4. När det är en liten kärna kvar, rör i 2 msk grädde och 0,5 dl vin, rör om, tag av från spisen, lägg på lock och låt vila i 5 minuter.
  5. Servera med riven parmesan på toppen, den panerade svampen och gärna en god tomatsallad med vinägrett.