Åtalas för knivattack på polishuset

2:17 min

En Uppsalabo åtalas för att ha gått till attack med en bordskniv inne på polishuset i somras. Mannen jagades ut med bland annat Uppsalas polischef Jale Poljarevius efter sig.

Det var en sommardag i juni som den 52-årige Uppsalabon kom in i polishuset i Uppsala. Enligt den kvinna som blev attackerad kom han med stora kliv, tog sats och hoppade över disken till receptionen med en enkel bordskniv i handen.

Kvinnan bakom disken blev livrädd och flydde mot ett rum där hon visste att det fanns beväpnade poliser. Mannen jagades ut ur polishuset med två poliser efter sig, bland annat Uppsalas polischef Jale Poljarevius, med draget vapen.

- Det blev en jaktsituation och han försökte fly, vi springer efter honom ut på parkeringen där den misstänkte mannen kliver in i en bil. Den misstänkte kliver sedan ur fordonet och springer in i polishuset igen, säger Jale Poljarevius.

Väl inne i receptionen på polishuset igen lyckas Poljarevius få tag i gärningsmannens hand och kan bända kniven från honom. 

52-årigen har nu åtalats misstänkt för hot mot tjänsteman och olaga intrång. Han berättar i polisförhör att han mådde väldigt dåligt bland annat på grund av att han var bostadslös, att han var påverkad av droger eller alkohol, och att han inte hade för avsikt att skada någon.

Händelsen har lett till åtgärder för att öka säkerheten på polishuset i Uppsala:

- Vi har vidtagit radikala åtgärder där vi fått upp ett ordentligt plastskydd som har kapslat in hela receptionen. Samtidigt har vi utökat larmsystemet, säger Jale Poljarevius.