Urfolksledare Matilde López utsattes för attentat

2:00 min

Förra veckan utsattes den colombianska urfolksledaren Matilde López för ett attentat. Enligt colombianska medier ska hon blivit beskjuten av fyra personer på två motorcyklar utanför hennes hem. Hon ska ha undkommit oskadd tack vare sina livvakter.

Matilde López är från La Guajira i Colombia på gränsen till Venezuela och är urfolksledare för en organisation som länge kämpat för barnen i området. Hon har tidigare blivit hotad till livet flera gånger på grund av sitt arbete och hade personligt livvaktsskydd.

Förra lördagen (27/9) utsattes hon för ett attentat. Enligt olika colombianska medier ska bilen hon färdades i ha blivit beskjuten av fyra personer på två motorcyklar utanför hennes hem. Matilde ska ha undkommit oskadd tack vare sina livvakter. En av attentatsmännen ska ha skadats i den skottväxling som bröt ut och har enligt samma källor identifierats. Enligt uppgift sitter han i förvar.

En talesperson för polisutredningen vill ännu inte slå fast att det rör sig om ett attentat mot Matilde López utan lyfter möjligheten att det kan röra sig om ett bilrån.

Men med tanke på att närmare 300 MR-försvarare har dödats sen fredsavtalet 2016 i Colombia så talar mycket för att det rör sig om ett attentat mot henne.

Matilde López tilldelades Diakonia och Svenska kyrkans MR-pris 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio