Rumänien får svidande kritik av EU

2:02 min

EU-kommissionen riktade i dag en skarp varning till Rumänien för nya lagar som gör det svårare att bekämpa den utbredda korruptionen i landet. Situationen har förvärrats, sa EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans.

– Den senaste tidens utveckling i Rumänien oroar oss. Det går år fel håll, men än är det inte för sent, sa Frans Timmermans, vice ordförande i EU-kommissionen inför EU-parlamentet i Strasbourg i förmiddags.

Den socialdemokratiska regeringen i Rumänien har antagit nya lagar som enligt EU gör det svårare att åtala och fälla höga politiker och tjänstemän för korruption. I somras sparkades chefsåklagaren för Rumäniens antikorruptionsbyrå som varit framgångsrik och fått hundratals politiker fällda.

Rumänien som blev medlem i EU 2007 är ett av EU:s mest korrupta länder, och landet står fortfarande under övervakning från EU-kommissionen. Så länge Rumänien inte lever upp till EU:s krav på ett fungerande och oberoende rättsväsende släpps landet inte in i EU:s passunion Schengen. Men nu går alltså utvecklingen åt helt fel håll, anser EU-kommissionen.

Liberalernas gruppledare Guy Verhofstadt uppmanade Rumänien att inte slå in på samma auktoritära väg som Polen och Ungern.

Men Rumäniens premiärminister Viorica Dăncilă ställde sig helt oförstående. Hon anklagade kritikerna för att sprida falska nyheter om Rumänien i syfte att skada landet.

Hon försvarade också polisen agerande vid en demonstration i Bukarest i augusti då kravallpolis satte in tårgas och vattenkanoner och över 400 demonstranter fick föras till sjukhus.

– Samma sak har skett i Frankrike och i Spanien, men då har ingen kommit med kritik, sa hon.

I november kommer EU-kommissionens nästa rapport om korruptionen i Rumänien. Och Frans Timmermans sa i dag att Kommissionen är beredd att vidta alla nödvändiga åtgärder, inklusive att dra Rumänien inför EU-domstolen, om inte regeringen lyssnar.