Kinesiska sociala medier övervakas av regimtrogna

2:20 min

Den kinesiska twitter-liknande tjänsten Sina Weibo har drygt 600 000 regimanknutna användare, visar en ny analys av 13,2 miljarder blogginlägg.

Sedan Twitter blev förbjudet i Kina har allt fler kineser börjat använda den twitter-liknande tjänsten Sina Weibo som idag har upp emot 500 miljoner registrerade konton.

Ett forskarteam från Stockholms Universitet har analyserat mer än 13,2 miljarder blogginlägg med hjälp av ett sökverktyg. Genom att scanna inläggen efter vissa ord och meningar har de kunnat visa att det går att förutse protester och demonstrationer några dagar i förväg.

– Riskerna är att det blir väldigt enkelt för ledare i icke-demokratier att se när folk organiserar protester mot dom och att dom i förväg kan gå in och avstyra det hela, säger David Strömberg, professor i nationalekonomi vid Stockholms Universitet som har genomfört studien.

2012 uppgav företaget bakom Sina Weibo att det fanns 50 000 registrerade användare med koppling till kinesiska myndigheter eller kommunistpartiet. Analysen av blogginläggen visar dock att siffran i själva verket är mycket högre.

– Vår skattning är att det finns 600 000 regimanknutna användare och att dessa dessutom är mer aktiva än andra användare, säger David Strömberg vid Stockholms Universitet.