Minnet av den tyska återföreningen för 28 år sedan

8:09 min
  • I Berlin firas nationaldagen för att högtidlighålla minnet av den tyska återföreningen för 28 år sedan. I skuggan av festligheterna har förbundskansler Angela Merkel fullt upp att återvinna förtroendet för sin regering.
  • Efter flera kriser, som har varit nära att spräcka den bräckliga koalitionen mellan kristdemokrater och socialdemokrater, spekuleras det livligt om slutet på hennes långa regeringstid är nära förestående.
  • Hör vår korrespondent Daniela Marquardts reportage.
     

Kommentatorerna har haft fullt upp och politiska motståndare firar att Angela Merkel har fått så mycket mothugg också inifrån de egna leden på senare tid.

– Hos oss smäller redan champagnekorkarna, säger Alternativ för Tysklands talesperson Alice Weidel och ser nöjd ut.

Också luttrade Merkel-iakttagare, som har följt henne genom åtskilliga kriser under åren, har fått uppleva en ny sida hos förbundskanslern. Inte bara en utan två gånger under en och samma vecka medgav Angela Merkel egna misstag och nederlag. 

Omplaceringen av den omstridde chefen för säkerhetstjänsten, som resulterade i att han i själva verket blev befordrad, väckte enorm ilska. Angela Merkel och ledarna för de båda andra koalitionspartierna tvingades backa. Kritiken banade också väg för nästa bakslag när kristdemokraterna skulle välja ny gruppledare i parlamentet.

Merkels kandidat och förtrogne, som haft posten under alla hennes år som förbundskansler blev för första gången utmanad av en motkandidat, som dessutom vann.
 
 – Vi har inte bara upplevt en dubbel kontrollförlust. Det har också uppenbarat en dubbel brist på instinkt, säger Albrecht von Lucke, statsvetare och redaktör för politiktidskriften Blätter. Han är en av dem som ofta anlitas för att förklara det politiska spelet i tyska medier.

Han menar att Angela Merkel har förlorat känslan för vad som rör sig hos befolkningen och inom hennes eget parti. Det aktuella läget för Merkel beskriver han som det svåraste under hela hennes regeringstid.
 
 – Koalitionen är alldeles för upptagen med sig själv, säger von Lucke. Framför allt är det de ständiga konflikterna inom den kristdemokratiska partiunionen, alltså mellan Merkels CDU och det bayerska CSU, som slukar så mycket kraft.  

Avgörande för om Merkel ska lyckas återvinna förtroende för sig och sin regering blir om partierna lyckas lägga de interna striderna åt sidan och fokusera på att regera. Det beror i sin tur på hur det kommer att gå i det bayerska delstatsvalet den 14 oktober.

CSU-ledaren, Horst Seehofer, är visserligen inrikesminister för hela Tyskland men sticker inte under stol med att för honom kommer alltid Bayern först. I Bayern har hans parti under långa perioder haft egen majoritet men nu är den ställningen hotad, medan Alternativ för Tyskland har klättrat i opinionsmätningarna. För Seehofer är det helt och hållet Merkels och flyktingpolitikens fel.

De har aldrig kommit särskilt väl överens men sedan 2015 visar Seehofer öppet sin motvilja mot Merkel. Med tiden har det blivit en belastning för partiet och en utbredd uppfattning är att han inte kommer att sitta kvar i regeringen efter valet i Bayern.
 
 – Bara utan Seehofer kan Angela Merkel få till en nystart för regeringen, tror von Lucke.

Vid Berlins mest kända landmärke, Brandenburger Tor, pågår de sista förberedelserna för dagens festligheter. Här kan Angela Merkel räkna med ett betydligt varmare mottagande än när hon blev utvisslad och utbuad vid förra årets 3:e oktober-firande i Dresden i östra Tyskland.

– Hon är alltid kompromissvillig och lugn. Det gillar jag , säger Dagmar Mirow på besök från Lübeck. 

Carlo från Braunschweig tycker att förbundskanslern i stort sett gör ett bra jobb men behöver bli bättre på att leda. 

– Hon avvaktar för länge och borde ta mer initiativ själv, säger han. Hans fru Marion tycker att allt tal om Merkels kontrollförlust är överdrivet.

– Hon borgar för stabilitet. Med henne vet man vad som händer i Tyskland. Därför blev osäkerheten desto större under den utdragna regeringsbildningen.

Aldrig har det varit så svårt att få till en regering i Tyskland som efter valet för ett år sedan. Både kristdemokrater och socialdemokrater gjorde smärtsamma förluster medan AfD för första gången tog plats i förbundsdagen. Motvilligt gick CDU och SPD till slut ändå ihop i en ny stor koalition. Med dagens opinionssiffror skulle regeringen inte längre ha egen majoritet.

Ingrid Kretschmann från Berlin beskriver sig själv som Merkel-fan men tycker att det var ett misstag att Merkel ställde upp för omval en tredje gång. 

– Det hade hon kunnat bespara sig, säger den äldre Berlin-bon och går vidare på festområdet runt regeringskvarteren.  

När Tyskland idag firar återföreningen mellan öst och väst för 28 år sedan, har det osannolika, en kvinna uppvuxen i DDR som förbundskansler, sedan länge blivit en självklarhet. Men tiden när hon verkade orubblig är förbi. 

Efter så lång tid, 13 år vid makten är det naturligt att hennes ställning försvagas. Och med tanke på all tid hon måste ägna åt europeisk och global politik är det oundvikligt att hon tappar kontakten med hemmabasen, anser statsvetaren Albrecht von Lucke.

Men samtidigt ser han med oro på polariseringen i landet.

– Tyskland är mer kluvet än någon gång tidigare. Flyktingfrågan och att Angela Merkel inte hade hela befolkningen med sig 2015 är en viktig faktor. Men avgörande, enligt von Lucke, är återigen hur partikamraten Horst Seehofer använde missnöjet för att driva en kil mellan de båda kristdemokratiska så kallade systerpartierna. Det har gett legitimitet åt AfDs hätska utfall mot Merkel som "kanslerdiktator" och ropen på gatorna: "Merkel måste bort".

Men protesterna i östra Tyskland, där AfD är som störst, har rötter mycket längre tillbaka än 2015. Fel som begicks under återföreningsprocessen har man aldrig gjort upp med. Många människors frustration över en tillvaro som raserades, lever vidare och splittrar landet.

– Merkel har blivit den perfekta projektionsytan, säger von Lucke. Men när Merkel är borta kommer alla att märka att problemen finns kvar.

Han delar inte andra bedömares förväntan att hon kommer att gå i förtid. Däremot räknar ingen med att hon ställer upp igen i nästa val om tre år. Den interna maktkampen mellan mer konservativa och mer liberala krafter har redan börjat inom CDU. Men än så länge finns inga tillräckligt starka utmanare.

 

daniela.marquardt@sverigesradio.se