Staaare/Östersund

Uppmanar till nordiskt demenssamarbete

4:04 min

Demens är ett relativt tabubelagt ämne i det samiska samhället. Men vid ett seminarium i Östersund talade man högt och brett om saken. Nu vill man starta ett samnordiskt arbete.

Det var Nordens välfärdscenter, Staare 2018 och Region Jämtland Härjedalen som arrangerade seminariet, och uppslutningen var stor. Demens rör inte bara de drabbade, utan även anhöriga, och det hölls både föredrag och diskussioner. 

Lars Rottem Krangnes vid Nordens välfärdscenter menar att ett samnordiskt arbete för att förbättra situationen för urfolk med demens vore en bra idé.

- Det är små grupper i det stora sammanhanget, och då tror vi det är viktigt att samarbete på tvärs i norden, säger han. 

Sametingsledamoten Britt Sparrock tycker det var ett viktigt ämne som stod på agendan, och menar det är viktigt att även Sametinget fortsätter arbeta för att situationen för drabbade och berörda ska kunna bli ännu bättre.

- Vi kommer alla att bli gammal en dag, och då är det viktigt att man har kunskap om samisk kultur och levnadssätt, säger Sparrok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio