Det åt bönderna för 8000 år sedan

Forskare har tittat närmare på proteiner i lerrester från forntida bosättningen Çatalhöyük, i dagens Turkiet.

Det är forskare från bland annat Max Planck-institutet som analyserat resterna, funna på olika keramiska kärl.

Och kosten tycks ha varit blandad då rester från spannmål, ärtor och andra grönsaker, kött och mjölkprodukter hittades. Ofta återfanns dessa rester tillsammans vilket kan indikera på olika maträtter som soppor, skriver forskarna.

Mjölkprodukterna kom från både får, getter och kossor och en del av de keramiska kärlen tycks ha innehållit mest vassle. Alltså en produkt som uppstår vid osttillverkning.

Enligt forskarna kan alltså fynden vara ett tecken på att invånarna tillverkade ost.

Referens: Hendy et al. "Ancient proteins from ceramic vessels at Çatalhöyük West reveal the hidden cuisine of early farmers". Nature Communications. Oktober, 2018. Doi.org/10.1038/s41467-018-06335-6.