Kinas okända läger

Misstanken: Massförflyttningar ett sätt att gömma undan fångar

1:37 min

Som Ekot rapporterade i morse kommer järnvägen i Kina till och från regionen Xinjiang stängas. Även uigurer i Sverige tolkar nu uppgiften om att järnvägen för vanlig passagerartrafik till och från regionen kommer att stängas, som att Kinas myndigheter kommer att använda järnvägen för att tömma de så kallade omskolningslägren.

– För mig känns det som att järnvägen skulle användas i något hemligt syfte för statens del, för att utföra massförflyttningar av människor, säger Nijat Turghun som är ordförande i den uiguriska utbildningsföreningen i Sverige.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch senaste rapport hålls uppemot en miljon människor från den muslimska minoritetsgruppen uigurer just nu fångna i så kallade omskolningsläger i regionen Xinjiang i Kina.

Enligt Human Rights Watch hamnar uigurer i läger utan rättslig prövning och utan att veta hur länge de ska vara där. FN har bedömt vittnesmålen som trovärdiga och har uppmanat Kinas regering att släppa fångarna.

Kinas myndigheter kallar i stället lägren arbetsträningscenter.

Nijat Turghun har tagit del av rapporter inifrån Xinjiang om att fångarna i lägren redan börjat förflyttas till andra delar av Kina.

Är ett sätt för Kina att undvika att bli kritiserat.

Eftersom både FN och USA krävt att de som sitter i lägren ska släppas, säger Nijat Turghun, så kan förflyttningen av fångarna vara ett sätt för Kina att försöka gömma undan fångarna.

– Det är ett sätt för Kina att undvika att bli kritiserat eller pressat i det här fallet, säger Nijat Turghun.

Ekot har pratat med anhöriga i Sverige till uigurer som sitter i omskolningsläger i Xinjiang. De får inte kontakt med sina  anhöriga och är oroliga.

Nu är de rädda för att om deras släktingar kommer försvinna för alltid om de flyttas till andra delar av Kina.

Nijat Turghun delar deras oro.

– Självklart. Jag håller med dem hundra procent.