Muf: SD behöver bekänna färg

1:14 min

Även om Socialdemokraterna står fast vid att inte stödja en borgerlig regering, så kräver nu Benjamin Dousa, ordförande i Moderaternas ungdomsförbund, att Moderatledaren Ulf Kristersson ändå ska pröva att få en alliansregering godkänd i riksdagen.

– Jag hoppas ju att Alliansen kommer att vinna en sådan votering och att Ulf kan bli statsminister.

Vilket parti skulle kunna stödja Ulf Kristersson som statsminister?

– Ett parti, Sverigedemokraterna, har ju skarpt gått fram under hela valrörelsen och sagt att de vill ha en ny statsminister och att de vill ha maktskifte. Så det är klart att sannolikheten är väl större att de skulle släppa fram en alliansregering än att till exempel Vänsterpartiet skulle göra det.

I tisdags fick Moderatledaren Ulf Kristersson i uppdrag av talmannen att sondera möjligheterna att bilda en ny regering. Han kommer att inleda samtal med de andra allianspartierna och med Socialdemokraterna, om ett blocköverskridande samarbete.

Det är skönt att processen nu går framåt, säger MUF:s ordförande Benjamin Dousa, som för första gången uttalar sig om det komplicerade parlamentariska läget.

– MUF:s förväntansbild på Ulf är att han håller vad han har lovat, det vill säga kör ända in i kaklet.

Statsminister Stefan Löfven har upprepat att Socialdemokraterna inte tänker bli ett stödparti till en borgerlig fyrpartiregering. Och allianspartierna, som har 143 mandat mot de rödgrönas 144, är ju splittrade i synen på vilket stöd en borgerlig regering ska ta från Sverigedemokraterna.

Men Benjamin Dousa tycker inte Socialdemokraterna ska ha vetorätt i frågan om vem som ska bli Sveriges statsminister.

– Även om Socialdemokraterna av någon anledning inte skulle vilja släppa igenom en alliansregering, tycker jag att man ska pröva det i kammaren i alla fall.

Redan inför en sådan omröstning bör Ulf Kristersson vara tydlig med vilken politik en alliansregering vill föra de kommande fyra åren, säger MUF:s ordförande. Då behöver Sverigedemokraterna bekänna färg, enligt Benjamin Dousa.

– De har ju gått runt med t-shirtar hela valrörelsen, där det har stått "Stoppa sosseriet", och de har varit väldigt tydliga med att de vill fälla Stefan Löfven. Men då blir det upp till bevis för dem om de kommer att rösta för en ny politik.

Hur ska en sådan alliansregering, som är mindre än de rödgröna, kunna manövrera med budget och lagförslag i riksdagen?

– Det ska man vara ärlig med, att det kommer att bli tufft, oavsett om det blir en rödgrön regering eller en alliansregering. Man kommer säkert att förlora lagförslag man lägger skarpt. Det kan vara så att någon av budgetarna under fyra år fälls, men är det något jag är övertygad om så är det att man får igenom mer allianspolitik om man försöker än om man inte försöker.

Enligt Benjamin Dousa är det för tidigt att spekulera i vad nästa steg kan bli, om Centerpartiet och Liberalerna står fast vid att en alliansregering måste ha förankring över blockgränsen. Han vill inte svara på frågan om det kan bli aktuellt med en regering som enbart består av Moderaterna och Kristdemokraterna. 

– Därför att vi är inte där än.