Utsläpp från bilar ska ner 40 procent

1:30 min

EU-parlamentet vill minska utsläppen från nya bilar med 40 procent till 2030 jämfört med 2021 års nivå. Detta efter en omröstning i parlamentet som precis avslutats.

– Det hade varit ännu mer lyckligt om vi hade landat högre. Men det här är ett viktigt besked, vi motade bort de konservativa krafter som ville dra ner ambitionen totalt, säger socialdemokratiska EU-parlamentarikern Jytte Guteland till Ekot.

Efter dagens omröstning vill EU-parlamentet att koldioxidutsläppen från bilar ska minskas med 40 procent fram till år 2030, jämfört med 2021-års nivå.

Samtidigt sätter parlamentet som mål att 35 procent av alla nya bilar som säljs år 2030 ska vara utsläppsfria eller bränslesnåla fordon, som el - och hybridbilar.

Dessa krav och mål är högre än EU-kommissionens ursprungliga förslag men inom parlamentet innebär det i viss mån sänkt ambitionsnivå.

För några veckor sen röstade Jytte Guteland och de andra ledamöterna i parlamentets ansvariga miljöutskott för ännu tuffare krav, en position som alltså inte höll när hela parlamentet röstade idag.

Miljöorganisationer menar att 40 procents utsläppsminskning inte räcker för att nå målen i Parisavtalet.

Men inom bilindustrin finns en stor oro och flera varnar för att hårda utsläppskrav kan göra att många jobb försvinner, bland annat eftersom det krävs färre anställda för att bygga elbilar.

Samtidigt hävdar biltillverkare att målen är orealistiska.

I stället vill branschorganisationen ACEA, som företräder biltillverkare, att utsläppen ska minska med 20 procent fram till 2030. Det är hela 20-procentenheter lägre än vad parlamentet röstade för i dag.

"Dagens omröstning riskerar att få en mycket negativ inverkan på arbetstillfällen", skriver ACEA i ett pressmeddelande.

Men än så länge är det inte klart vad de slutliga kraven blir. Först ska EU:s medlemsländer säga sitt och därefter blir det förhandlingar om hur den slutliga lagen ska vara.