Internetanvändning

Var fjärde bebis är online – mamman: De dras till skärmar

5:24 min

Var fjärde barn under 1 år använder internet för att spela spel, titta på filmsnuttar och lyssna på ljud, enligt Internetstiftelsen i Sveriges nya rapport.

På onsdagen kom den oberoende organisationen Internetstiftelsen i Sverige med sin årliga rapport "Svenskarna och Internet". I årets studie deltog omkring 2 500 vuxna och 250 ungdomar med sina föräldrar.

Nytt för i år är att man frågat småbarnsföräldrarna om hur de allra yngsta använder internet. Resultatet visar att var fjärde barn under ett år är online. För de yngsta är spel, video och ljud i fokus.

– Vi använder internet för att titta på olika tv-program och sådär. Sen försöker vi begränsa det litegrann så att det inte ska vara alldeles för mycket och för ofta, säger östersundaren Olivia Sandström som har två barn, 3 månader och 1,5 år gamla.

– Jag har faktiskt noterat, även om hon inte sitter själv med skärmen så ofta, att hon har sett hur jag gör och förstår om det kommer ett meddelande på skärmen så vet hon hur hon ska swipa för att det ska försvinna, säger Louise Frisk som har en 2-årig dotter.

Internetstiftelsen i Sveriges digitala strateg Måns Jonasson om varför så små barn redan är på internet.

– Jag tror att det finns ett generationsskifte här att yngre föräldrar har själva växt upp med nätet och tycker inte att det är ett problem att deras barn använder nätet i samma utsträckning som dem gör, säger Måns Jonasson till Ekot.