Åsa Larsson: Barn tål mer än man tror

13 min

Fyra år har gått och nio böcker har det tagit, men nu har upplösningen i form av den tionde Pax-boken kommit.  Åsa Larsson gästade P1 Kultur för att berätta om "Draugen" och att säga farväl till sin huvudroll.

Paxserien utspelar sig, för den som inte vet det, i Mariefred, som är en mer magisk plats än man kunde ana. Dit flyttar bröderna Viggo och Alrik i början av första boken in hos en fosterfamilj – och snart är all värdens sattyg och magi i farten.

Tillsammans med forskaren Ingela Korsell och illustratören Henrik Jonsson har Åsa Larsson skapat Pax-böckerna. Efter mer än fyra år, tio böcker och hundratals kapitel är äventyret nu över.

Hur känns det att gå i mål?

– Jag känner mig stolt över att vi klarade det och glad över att böckerna har mottagits så väl. Jag är också skittrött, så det är som det ska vara, säger Åsa Larsson.

Sista delen av i Pax-serien börjar med kapitel 316, en kapitelräkning som har pågått sedan första boken "Nidstången".

Ser ni det som tio böcker eller en enda stor?

– Det här är en stor bok. Man kan inte begripa den om man inte läser den i ordning. Det ska också vara ett sätt att lura de som inte gillar att läsa att läsa igenom en hel bok som är över två tusen sidor lång.

Du hör hela intervjun i klippet ovan.