Truppen klar inför samiska damlandslagets match mot Nordcypern

6:48 min

Det samiska damlandslaget är återigen på benen. FA Sápmi har tagit ut 16 spelare till matchen mot Nordcypern i november.

Senast ett samiskt damlandslag spelade tävlingsmatcher var 2008 när Viva World Cup avgjordes i Gällivare. Men nu är det dags igen och bland de 16 uttagna spelarna mot Nordsypern finns tre från svenska sidan Sápmi.

  • Magdalena Vikström, mittfältare i Luleå SK, division 2 Norra Norrland. Vikström inledde säsongen i Rönnskär, division 3, men har nu under hösten gått till Luleå SK. Luleå SK vann sin serie och kommer nästa år att spela i division 1. Magdalena Vikström utsågs till bäste spelare i Samecupen i Östersund i februari.  

  • Wilma Ritzen, anfallare i Linköping FC som just nu ligger på femte plats i Damallsvenskan.

  • Moa Öhman, som länge spelat i Assi IF i Elitettan, serien under Damallsvenskan. Moa Öhman är anfallare och spelar nu collegefotboll i South Alabama Jaguars i Usa. 

Två spelare till var givetvis aktuella för damlandslaget;
June Pedersen och Selina Henriksson som bägge två spelar i Piteå IF som just nu leder Damallsvenskan.

Men FA Sápmis president Håkan Kuorak berättar att Selina Henriksson är upptagen med match i svenska damlandslagets U23-lag den 8 november, och June Pedersen dras med en lättare skada. 

Elin Nicolaisen är tränare för FA Sápmis damlag och säger att det blir spännande att spela landslagsmatch i november. Laget kommer inte hinna spela ihop innan de träffas i Istanbul på resan dit. Men ändå har hon goda förhoppningar. 

- Motståndet kan blir tufft för oss. Vi vet att motståndarna har ett bra herrlag men inte lika mycket om damerna. Men vi ska bli bäst i världen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio