Magnus Ugglas ”Jag och min far” populäraste låten någonsin på Svensktoppen

Guldlistan 2016

Magnus Ugglas låt “Jag och min far” är Svensktoppens populäraste låt sedan starten 1962. Det har en statistiskt utvald jury kommit fram till i en omröstning om Svensktoppens låtklassiker. Resultatet avslöjades idag i Svensktoppens guldlista 2016.

– Den här omröstningen är lika stor att vinna för en artist som det måste va för en idrottsman att erhålla Jerringpriset. Men det måste blivit något fel. Nån måste ha hackat Svensktoppen, säger vinnaren Magnus Uggla.

Det var jämnt mellan Magnus Ugglas “Jag och min far” och Mando Diaos “Strövtåg i hembygden” in i det sista, men till slut var det Magnus Uggla som tog hem den åtråvärda förstaplatsen i Svensktoppens guldlista 2016.

– När det kommer till Svensktoppen vill vi bli berörda, det är vad detta visar. Styrkan i “Jag och min far” och “Strövtåg i hembygden” är att de blivit så stora i folks vardag, det är tröstelåtar. Vemodet är så tydligt här, säger programledaren Carolina Norén.

“Jag och min far” skrevs av Olle Ljungström och Magnus Uggla arbetade om låten till TV4-programmet ”Så mycket bättre”. Den 23 december 2012 gick låten rakt in på Svensktoppens andraplats och veckan efter klättrade den till förstaplatsen. Låten låg sedan 161 veckor på Svensktoppen och var en av de låtar som plockades bort vid regeländringen i januari 2016 då maxtiden blev ett år på listan.

– Med låten "Jag och min far" visade Magnus Uggla upp en ny och allvarligare sida som publiken tog till sig. Han är en av våra mest folkkära artister nu, det tror jag också spelat in. Magnus har blivit folkkär utan att tappa sin udd, en ganska unik kombination, säger programledaren Carolina Norén.

Helen Sjöholm är den röst som lyssnarna helst vill höra på Svensktoppens guldlista. Hon är representerad med två låtar – “Gabriellas sång” och “Du är min man”. När det gäller kompositörer är det Benny Andersson och Björn Ulvaeus som har flest låtar i toppen med “Du är min man” och “Guldet blev till sand”.

– “Gabriellas sång” är en sång som jag märkt betytt mycket för många, det är inte så ofta man får vara med om det, säger Helen Sjöholm. Jag har sjungit den på vigslar och begravningar. Den går att fylla med så mycket, både kraft och glädje men också sorg och tröst.

De tio låtar som kom in på guldlistan får nästa år möta de nya guldettåringarna som tillkommit under året. Från och med nästa år får lyssnarna också vara med och rösta fram en favorit bland de utslagna långkörarna, kallad ”Lyssnarnas val”.

Lyssna på vinnarintervjun med Magnus Uggla på: sverigesradio.se/svensktoppen.

Svensktoppens guldlista 2016 tio-i-topp
1. Magnus Uggla “Jag och min far”
2. Mando Diao “Strövtåg i hembygden”
3. Helen Sjöholm “Gabriellas sång”
4. Lars Winnerbäck med Miss Li “Om du lämnade mig nu”
5. Miriam Bryant “Ett sista glas”
6. Peter Jöback “ Guldet blev till sand”
7. Björn Skifs “Håll mitt hjärta”
8. BAO med Helen Sjöholm “Du är min man”
9. Avicii “Hey brother”
10. Takida “Curly Sue”

Om Svensktoppen:
Svensktoppen är med sina över 50 år på nacken ett av Sveriges Radios äldsta program och Sveriges äldsta musiklista. Svensktoppen sänds varje söndag kl. 11.03-12.00 i Sveriges Radio P4.

Svensktoppen är en musiklista som består av tio låtar. Varje vecka testas tre nya låtar för att få en chans att komma in på listan. Röstningen sker på internet genom att jurymedlemmarna väljer ut sina tre favoriter bland de 13 låtarna och sedan röstar på vilka de vill ha på första, andra respektive tredje plats.

Om Svensktoppens guldlista:
I “Svensktoppens guldlista” i P4 utses de bästa låtarna från Svensktoppens historia som har legat på Svensktoppen i minst ett år. En statistisk utvald jury på 1500 personer röstar på sina favoriter från Svensktoppens mest populära låtar sedan starten 1962.

De tio låtar som går in på guldlistan i år får nästa år möta de nya guldettåringarna som tillkommit under året. Från och med nästa år får lyssnarna även vara med och rösta fram en favorit bland de utslagna långkörarna, kallad ”Lyssnarnas val”.

Läs mer om Svensktoppen här:
http://sverigesradio.se/default.aspx?programid=2023

Svensktoppens Facebook-sida:
https://www.facebook.com/Svensktoppen/

Pressbilder:
Magnus Uggla vinnare av Svensktoppens guldlista 2016
Carolina Norén, programledare
P4 Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Carolina Norén, programledare Svensktoppens guldlista 2016.
P4 Sveriges Radio
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio