Uppdrag granskning

Björnforskaren om att renarna dödas: Rovdjuren är ett stort problem

Hur många renar dödas av björn? Det har forskare i Norrbotten sökt svar på genom att på nära håll följa 25 björnar som jagar i två svenska samebyar.
– Det har visat sig att björnen kan vara ett ganska kännbart problem, säger björnforskaren Peter Segerström.

Se Uppdrag gransknings reportage Rovdjuren och rendöden på SVT Play.

Peter Segerström har följt björnarna i de norrbottniska skogarna sedan 2010. De jagar i två skogssamebyar, samebyar som har sin betesmark i skogen istället för på kalfjället.

Nu har forskarna satt videokameror runt björnarnas nackar, som filmar var femte minut.

– Varje ställe där björnen stannat upp femton minuter eller längre går vi in och tittar, då hittar vi alla bytesdjur, berättar Peter Segerström.

I snitt har björnarna dödat elva renar var per år. De tar flest byten under kalvningstiden, när kalvarna är för små för att fly. En av björnarna, Tjirsa, fällde som mest 37 kalvar.

– Den forskning vi bedrivit har visat någonting som rennäringen har hävdat men som man inte haft något vetenskapligt belägg för. Men nu har vi ju det, säger Peter Segerström.

Läs mer och hör Peter Segerström berätta om när han blev biten av en björn, hos SVT Nyheter UG.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio