Svalare intresse för mäklaryrket

1:51 min

Det tar fortsatt lång tid att sälja en bostad och försäljningen har minskat hittills i år, enligt Mäklarstatistik.

Den tuffare marknaden kan vara en orsak till att söktrycket till högskoleutbildningar för att bli fastighetsmäklare minskat.

– Det tar längre tid att få ihop affären. Det betyder att det tar längre tid innan man får betalt. Men det görs fortfarande affärer och ska man säga något generellt så är det att de som är nya i branschen och kanske inte har arbetat upp en position på sin lokala marknad har det nog generellt sett tuffast, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på branschorganisationen Mäklarsamfundet.
 
Siffrorna från Svensk Mäklarstatistik för september visar på något stigande priser på bostadsrätter, men priserna ligger i dag generellt fem procent under fjolårsnivån.

Försäljningsprocessen tar också längre tid i dag. Det har sålts färre bostadsrätter hittills i år jämfört med förra årets rekordstora omsättning.

Söktrycket till högskoleutbildningar som siktar mot mäklaryrket har länge varit högt. Till höstens program däremot var det nio procent färre med det som förstaval jämfört med för ett år sedan, visar statistik från Universitets- och högskolerådet.

Enligt Joakim Lusensky på Mäklarsamfundet är det fortfarande många som lockas av yrket och det finns också andra utbildningsvägar än högskolan, men en allt tuffare marknad har gjort att yrket kanske inte är lika glamoröst som många tidigare trott. De som har riktigt höga inkomster är få, säger han.

– Många mäklare, enligt vår statistik 64 procent, har helt provisionsbaserad inkomst. Och en mäklare har i genomsnitt en årsinkomst på någonstans mellan tre hundra och fem hundra tusen kronor om året. Det är inte en dålig inkomst, men till det ska man då lägga att man jobbar väldigt många timmar, helgarbete och dessutom krävs nästan total tillgänglighet från kunderna.