Mando Diao ny etta på Svensktoppens Guldlista

Guldlistan 2017

För andra året har publiken fått rösta till Guldlistan, listan där Svensktoppens långkörare möter varandra. Ny etta är ”Strövtåg i hembygden” med Mando Diao som tar över titeln efter Magnus Uggla.

– Det är helt otroligt att få vinna över alla dessa svensktoppsklassiker. En sådan här hit får man en gång i livet. ”Strövtåg i hembygden” är definitivt en av våra mest framgångsrika och betydelsefulla låtar, säger Björn Dixgård och Jens Siverstedt från Mando Diao.

Grunden till Guldlistan röstades fram bland samtliga långkörare i Svensktoppens historia för ett år sedan. Nu har den listan ställts mot 2017 års långkörare – det vill säga de låtar som har lämnat listan under året efter att varit med i totalt 52 veckor. Med i omröstningen har även Ulf Lundells ”Öppna landskap” varit efter att ha vunnit Lyssnarnas val.*

– Guldlistan är det starkaste startfältet du kan få i en musiktävling, det är giganternas kamp inom svensk populärmusik. Att toppa Guldlistan är nog det bästa och största kvitto du kan få på en låts popularitet, kommenterar Svensktoppens producent och programledare Carolina Norén.

”Strövtåg i hembygden” är också den låt som sedan Svensktoppens start 1962 legat längst som etta, 86 veckor. Den har även tre år i rad blivit utsedd till Årets Låt.

Lyssna på grattisintervju med Björn Dixgård och Jens Siverstedt från Mando Diao: http://sverigesradio.se/svensktoppen

 

 

Svensktoppens Guldlista 2017 (förra årets placering inom parentes)

1 (2)      Strövtåg i hembygden – Mando Diao

2 (NY)   Öppna Landskap – Ulf Lundell

3 (3)      Gabriellas sång – Helen Sjöholm

4 (1)      Jag och min far – Magnus Uggla

5 (4)      Om du lämnade mig nu – Lars Winnerbäck & Miss Li

6 (9)     Hey Brother – Avicii

7 (7)     Håll mitt hjärta – Björn Skifs

8 (8)     Du är min man – BAO med Helen Sjöholm

9 (5)     Ett sista glas – Miriam Bryant

10 (NY)Bara få va mig själv – Laleh

 

UTANFÖR LISTAN

11 (6)  Guldet blev till sand – Peter Jöback

12 (10) Curly Sue – Takida

13 (NY) Open your heart – Jill Johnson

13 (NY) Black Car – Miriam Bryant

15 (NY) Eternal Love – Magnus Carlson

16 (NY) Världen är din – Magnus Uggla

17 (NY) My love is not blind – Weeping Willows

 

* I Lyssnarnas val fick Svensktoppens lyssnare rösta om vilken låt de trodde skulle ha blivit en långkörare under åren 1982-1985 när programmet var nedlagt.

 

Mer om Svensktoppen

Svensktoppen är med sina 55 år på nacken ett av Sveriges Radios äldsta program och Sveriges äldsta musiklista. Svensktoppen sänds varje söndag kl. 11.03-12.00 i Sveriges Radio P4.

Svensktoppen består av tio låtar. Varje vecka testas tre nya låtar för att få en chans att komma in på listan. Röstningen sker på internet genom att jurymedlemmarna väljer ut sina tre favoriter bland de 13 låtarna och sedan röstar på vilka de vill ha på första, andra respektive tredje plats

 

Läs mer om Svensktoppen här

http://sverigesradio.se/default.aspx?programid=2023

Pressbild: Mando Diao och Carolina Norén Foto: Björn Andersson/Sveriges Radio