Sametinget kräver samma skydd för rennäringen som finns för rovdjuren

– Jag har en stor förståelse för de renägare och de samebyar som blir drabbade. Det är väldigt svårt att bedriva renskötsel om rovdjurstrycket blir alltför hårt, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Sametinget kräver motsvarande skydd för renarna som finns för rovdjuren.

2013 beslutade riksdagen att ingen sameby ska behöva tåla mer än tio procent rovdjursförluster beräknat på samebyns renhjord. Men nu visar forskning att en del samebyar förlorar uppåt 20 procent av sina renar till rovdjuren och det är en ekonomisk förlust.

Sametinget, rennäringsorganisationerna och samebyar har under lång tid kritiserat rovdjurspolitiken och hur den handläggs av regeringen och ansvariga myndigheter och i vintras krävde man att nivån för andelen rovdjursdödade renar i Sverige ska lagstiftas. Men ännu har inget svar kommit från regeringen.

Sven-Erik Bucht menar att det inte är en omöjlighet att lagstifta om en toleransnivå på tio procent.

– Jag utesluter inte en förändring i den riktningen men vi vill först se hur myndigheterna hanterar frågan.

Men han tillägger att han väntar på svar från Naturvårdsverket på ett regleringsbrev med budgetinstruktioner.

– Vi har varit väldigt tydliga i det senaste regleringsbrevet till Naturvårdsverket. De ska följa upp och se hur man kan kombinera gynnsam bevarandestatus men också ta hänsyn till riksdagens beslut om toleransnivåer. Och de har också fått ett återrapporteringskrav, vi har inte fått återrapportering än men vi inväntar det, säger Sven-Erik Bucht.

Bucht kan inte svara på hur lång tid det kan ta men menar att det inte ska dras i långbänk. Efter att återrapporteringen kommit in kan regeringen hantera frågan, menar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Marita Stinnerbom, ledamot i Sametingets styrelse och ordförande i rennäringsnämnden säger att man från Sametingets sida anser att skrivningarna i regleringsbrevet inte uppfyller Sametingets krav på hur man åtgärdar problematiken med rovdjursskador.

- För det första så är frågan redan dragen i långbänk. Regeringen har inte följt upp frågan om toleransnivån och det visar att det behövs ändringar i förordningen för att myndigheterna ska ta propositionen på allvar och se till att rovdjursskadorna inte överstiger tio procent, säger Marita Stinnerbom.  

Sametinget har i samtal med Naturvårdsverket lyft fram författningsändringar som man anser att Naturvårdsverket ska ställa sig bakom.

- Men vi hör ju att de jobbar med vägledningar till länsstyrelserna. Det anmärkningsvärda är att den här dialogen inte förs med Sametinget.

Sametinget kräver nu att rennäringen får motsvarande skydd som finns för rovdjuren och förväntar sig att samtliga ansvariga myndigheter ställer sig bakom detta.

- Den nya regeringen måste ta sitt ansvar att det faktiskt blir författningsändringar för vi har sett att man inte har klarat av att lösa det här från det att propositionen antogs till idag. Därför kräver vi att man tar tag i frågan, säger Marita Stinnerbom.

I ett debattinlägg på SVT Opinion idag menar Sametingets styrelse att Sveriges nya rovdjurspolitik inte lett till att rennäringens förluster minskat. Läs debattinlägget här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio