Stockholmsbörsen på ny toppnivå

0:13 min

Stockholmsbörsen handlas just nu på ny historisk toppnivå. Vid 14-tiden låg börsens OMXSPI-index strax ovanför den senaste toppnoteringen från slutet av augusti. Hittills i år har Stockholmsbörsen stigit med drygt 8 procent.

Rekordnoteringen är 0,1 indexenheter högre än förra rekordnivån, som sattes den 29 augusti i år.

Drivkraften hämtas från utlandet, där oron för att Italiens koalitionsregering skulle börja förbereda ett utträde ur eurozonen avtar. Medieuppgifter gör gällande att Italiens regering, med främlingsfientliga Lega och populistiska Femstjärnerörelsen, enats om att strama budgetöverskottet från 2,4 procent av BNP 2019 till 2 procent 2021.

Uppgången på Stockholmsbörsen är bred, med 29 av 30 aktier i OMXS30 på plus. Bland tungviktarna drar H&M:s och Ericssons aktier mest uppåt med kurslyft på 2,6 respektive 1,2 procent.

Skistar-aktien tillhör också vinnarna och rusar uppåt med nästan 11 procent efter besked om höjd utdelning i bokslutet för räkenskapsåret som avslutades i augusti.

Läkemedelsbolaget Oasmias aktie stiger 7 procent efter en rapport om forskningsframsteg för ett preparat för att behandla blodcellstumörer hos hundar i en så kallade fas två-studie.

Aktien i försvarskoncernen Saab stiger 0,9 procent sedan nyhetsbyråer rapporterat om ett höjt riktpris från analytiker på SEB.