Nobelpristagaren om kritiserade videon: Ville locka fler kvinnor till vetenskapen

7:53 min

2018 blev ett rekordår för kvinnlig representation bland Nobelpristagarna. Samtidigt sprids en video på sociala medier där en av årets manliga pristagare, Gérard Mourou, ger prov på en helt annan slags kvinnosyn.
– Jag är mycket generad, säger han.

Två steg framåt för jämställdheten och ett steg bakåt – så skulle man kunna sammanfatta årets nobelvecka.

I tisdags fick den tredje kvinnan någonsin ett fysikpris, Donna Strickland. I onsdags var det dags för den femte kvinnan i historien att tilldelas nobelpriset i kemi, Frances Arnold.

Samtidigt sprids en åtta år gammal video där en av årets manliga fysikpristagare, Gérard Mourou, dansar i sitt labb tillsammans med kvinnliga studenter och dansöser som drar av sig labbrockarna i klassisk stripstil. 

– Jag är mycket, mycket generad, chockad och ledsen, säger han när Vetenskapsradions Ulrika Björkstén nu ringer upp honom.

– Målet var förstås inte att förnedra kvinnor. Det var snarare att locka ungdomen och särskilt unga kvinnor till vetenskapen. Vi ville visa att vetenskapen inte är något stelt och tråkigt utan att vetenskap är roligt och njutbart.

Idén var inte hans, understryker han.

– Jag blev ombedd att spela professorn i en koreografi som konsultbolaget som gjorde filmen tagit fram. 

Hör intervjun med Gérard Mourou och Vetenskapsradions Ulrika Björksténs kommentar i ljudklippet ovan.

Samtidigt har Kungliga Vetenskapsakademien efter mycket kritik mot den låga andelen kvinnliga nobelpristagare nyligen inlett ett aktivt jämställdhetsarbete för att bland annat få in fler nomineringar av kvinnor.

Ständige sekreteraren Göran Hansson såg Mourous film för första gången under veckan.

– Det där är inte en kvinnosyn som Vetenskapsakademin ställer sig bakom, säger han. 

Göran Hansson säger att videon möjligtvis kan ha varit ett försök att visa att naturvetenskap inte är en strikt fråga om apparater och laboratorieinstrument. 

– Men i sådant fall var det ett misslyckat försök, säger han. 

Här kan du se den uppmärksammade videon.