Villor på Sommarro måste pålas i efterhand

1:27 min

Riksbyggen måste påla flertalet av de nya hus som byggdes på Timotejgatan på Sommarro för ett par år sen. Detta efter att de börjat sjunka lite.

– Ett hus är pålat sedan tidigare, två håller vi på med och övriga sju får vi se vad mätning och utredning visar. Det är inte helt säkert att alla sju behöver pålas, säger Magdalena Nääs, Riksbyggens projektchef i Karlstad. 

Det var för två år sen som det upptäcktes att en av de tio nya villorna på Timotejgatan på det nya området Södra Sommarro hade sjunkit en decimeter. Riksbyggen köpte då tillbaka huset och pålade det. Att påla i efterhand tar nästan ett halvår.
Därefter upptäcktes sättningar i flera andra hus.
Först nu i höst beräknas undersökningen av alla hus vara klar.

Det har också gjorts flera geologiska undersökningar och Riksbyggen väntar ännu på svar från de sista. Vad som gick fel när Timotejgatan byggdes är inte helt fastställt än. 

– Det pågår en diskussion och reklamation kring det här. Men vi kan konstatera att de rekommendationer vi fick om grundläggning innan vi började byggga inte stämde. Då hade ju husen inte satt sig idag. 

Riksbyggen bygger just nu ytterligare elva hus på området och därefter planeras ytterligare en etapp med ett 20-tal radhus samt bostadsrätter.

– Resterande hus på området kommer att pålas. Och även de elva villor vi bygger nu. Vi tar inga risker överhuvudtaget givetvis.

Vad tänker ni från Riksbyggens sida när det blir så här fel?

– Det är jättetråkigt och vårat fokus nu är att de kunder som bor där ska få hus som de kan bo i och vara trygga i.