Lyssna till tre radiopjäser från Gävle

2:53 min

Här kan du lyssna på de tre radiopjäser om människor i arbetslöshet som kom till i ett samarbete mellan P4 Gävleborg och ABF Foajé X och som sänts under hösten 2018.

De tre pjäserna är inspelade på P4 Gävleborg och har tagits fram av dramatikern Max Hebert i samarbete med ett antal personer på en kurs för arbetslösa som genomförts på Brunnsviks Folkhögskola.

Flera av gruppdeltagarna medverkar också som skådespelare i pjäserna och rollkaraktärer är inspirerade av dem själva.

Kort om pjäserna:

Under träden – en kvart på Arbetsförmedlingen

Pjäsen rör sig runt några människor på Arbetsförmedlingen. En man som misskött sig på grund av ett allt värre alkoholmissbruk, en man som drömmer om att spela orgel, en arg, ung kvinna och en man som säger att människor är lyckligare i Afghanistan än i Sverige. En pjäs om hopp och hopplöshet, hår som glänser i lysrörsbelysningen och lite bowling.

Alice

I en mindre ort i Gästrikland lever en 12-årig tjej som hemlös och narkotikamissbrukare. En 98-årig kvinna börjar ta sig an henne. Bjuder henne på mat. Pratar om livet. Säger till polisen att de inte behöver oroa sig. En pjäs om närhet, smärta och vänskap mellan två ovanliga människor.

Jag hörde skotten runt mig

En monolog om och med en ung man som levt i Gävle som tungt kriminell. Pjäsen är en berättelse om hans liv, och hans syn på världen – och utgår från en situation som han ser tillbaka på med både lyckokänslor och skräck – en stor skottlossning som han befann sig mitt i. I pjäsen ingår också en av mannen egenskriven rap-låt.