
Kinesiska filmstjärnan Fan Bingbing inte längre försvunnen
Den kinesiska filmstjärnan Fan Bingbing är tillbaka i offentligheten efter att ha varit försvunnen i över tre månader. Hon krävs på miljontals dollar i skatteskulder och ber i ett meddelande på sociala medier om ursäkt för sina handlingar.
Var Fan Bingbing har befunnit sig är oklart, men enligt källor till South China Morning Post ska hon ha suttit i husarrest.
Enligt Johan Lagerkvist, professor i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet, är det inte otänkbart.
– Som jag ser det så är det här en praktik från de kinesiska myndigheterna, att föra bort personer som på något vis väcker anstöt, för att de blivit för stora, för populära, kanske tar ut svängarna i sina kommentarer på sociala medier, kort sagt: har fått en egen maktbas, säger han, och drar paralleller till när den världsberömde kinesiske konstnären Ai Weiwei sattes i husarrest för ett par år sedan.
De första rapporterna om att den kinesiska filmstjärnan Fan Bingbing försvunnit kom i somras, och följdes snart av misstankar om att hon hamnat på kollisionskurs med de kinesiska myndigheterna på grund av skattefusk.
Nu har det kommit fram att Fan Bingbing – som är Kinas högst avlönade skådespelare – krävs på närmare 129 miljoner dollar i skatteskulder. Det enligt den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua. I ett meddelande på sociala medier, hennes första på flera månader, ber hon om ursäkt för sina handlingar och avslutar med att uttrycka sin tacksamhet för det kinesiska kommunistpartiet, något som enligt Johan Lagerkvist kan ha föranletts av hot om till exempel en ödelagd karriär.
Fallet Fan Bingbing följer en trend, där den kinesiska underhållningsbranschen under den senaste tiden har satts under myndigheternas lupp och bland annat anklagats för att vara både korrupt och opatriotisk.
Fan Bingbing är inte bara känd i Kina utan också internationellt, främst för sin roll som Blink i "X-men".
Det kan också spela roll, tror Johan Lagerkvist.
– Just underhållningsindustrin har ett nära samarbete med Hollywood, och kinesiska investerare är stora och viktiga i Hollywood. Jag tror att den kopplingen finns också, att man inte ska komma för nära den amerikanska kulturen och kulturmakten, utan man ska värna sin egen. Jag tror att det kan vara en bricka i det här spelet.
Att vara framgångsrik i Kina är enligt Johan Lagerkvist förenat med flera risker.
– Det är väldigt speciellt att vara framgångsrik i Kina. Det finns en aspekt i den kinesiska regimens strategi gentemot omvärlden, att visa att man har gångbara filmstjärnor, stora filmregissörer och konstnärer. Men det finns också en spänning gentemot de branscherna, eftersom man inte vill att de ska bli för fria eller kreativa. Det är en enorm spänning mellan utövarna och staten.